El proper dijous 2 de juny, a les sis de la tarda, a la sala Torras i Bages del Seminari de Vic, tindrà lloc la Jornada de Primavera de l’ISCRVic 2021/22. Aquesta iniciativa, sota el marc d’unes Vetllades Filosòfiques a la ciutat de Vic, assumeix el repte d’analitzar les respostes entorn «l’engima del mal» que han donat tres figures majors de la teologia cristiana a aquesta qüestió transcendental. Tres teòlegs tractaran el tema del perquè del mal. Hi intervindran el Dr. Joan Torra, que abordarà el tema des d’Agustí d’Hipona, el Dr. Josep-Ignasi Saranyana, que ho farà des de Tomàs d’Aquino, i el Dr. Josep Castanyé, que tractarà el problema des de Martí Luter. Finalment, hi haurà una taula rodona amb la participació dels ponents. Les vetllades són organitzades conjuntament pel Patronat d’Estudis Osonencs i l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic. L'entrada és lliure amb prèvia inscripció al correu Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. .

Programa de la Jornada de Primavera:

18h. Presentació

18.10h. El misteri del Mal en Agustí d’Hipona

A càrrec del Dr. Joan Torra, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya i professor de l’ISCRVic

19.00h. El misteri del Mal en Tomàs d’Aquino

A càrrec del Dr. Josep-Ignasi Saranyana, de la Reial Acadèmia Europea de Doctors.

19:50h El misteri del Mal en Martí Luter

A càrrec del Dr. Josep Castanyé, professor emèrit de la Facultat de Teologia de Catalunya i de l’ISCRVic

20:40h Taula rodona amb participació dels ponents

21h Cloenda de la jornada

Coordinació: Abel Miró, professor de l’Institut Superior de Ciències Religioses (ISCRVic), de La universitat Internacional de Catalunya (UIC) i membre del Patronat d’Estudis Osonencs (PEO).

Lloc de realització: Seminari Vic (sala d’actes Torras i Bages).

Entrada lliure amb prèvia inscripció a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Ponència el Misteri del Mal en Agustí d'Hipona per Mn. Joan Torra

Presentem una pinzellada de la ponència que Mn. Joan Torra, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya i professor de l’ISCRVic, farà sota el títol «El misteri del mal en Agustí d’Hipona»

La constatació d’això que anomenem genèricament «el mal» ha preocupat sempre el pensament humà. La presència del mal és el que obliga a pensar per mirar de trobar-hi resposta. Els filòsofs ho fan des de l’origen. A Agustí d’Hipona el problema del mal el va angoixar perquè per primera vegada va deixar de ser un problema «només» teòric per a prendre una caire personal, és a dir, com és que jo mateix puc ser portador de mal? El seu pas pel maniqueisme revela aquesta preocupació: quina entitat té el mal?, pot tenir entitat?, em pot prendre la llibertat?

Si Déu és la bondat perfecta, si és omnipotent, el mal no hauria d’existir. El mal qüestiona la mateixa existència de Déu. Com ho puc «solucionar»? Com ho puc entendre? És suficient la resposta famosa d’Agustí en les Confessions, XIII, 12,18-13,19, que diu: «En conseqüència, tot allò que és, és bo, i aquell mal, l’origen del qual jo cercava, no és pas una substància, perquè, si fos una substància, seria un bé. […] D’aquesta forma, vaig veure, i se’m feu evident, que vós heu fet bones totes les coses, i que, tot comptat, no hi ha cap substància que vós no hàgiu fet. […] I per a vós el mal no existeix en absolut, no solament per a vós, sinó per a tota la vostra creació, perquè, fora d’ella, no hi ha res que pugui irrompre i corrompre l’ordre que hi heu imposat.»

 


Segueix l’actualitat de l’Institut
en imatges al facebook