L'ISCRVic ofereix càpsules formatives de caràcter humanístic obertes a tothom

L’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic (ISRCVic) permet matricular-se de forma aïllada i independent de diverses matèries humanístiques d’interès. A tall d’exemple destaquem enguany per aquest primer quadrimestre de curs “Verdaguer: poesia religiosa” impartida per Francesc Codina i Història del Bisbat de Vic” a càrrec d’Oriol Casellas.

Verdaguer: literatura i religió

L’assignatura tracta de descobrir el veritable geni literari de Jacint Verdaguer, tenint em compte les contradiccions personals i de la seva època. També el que representa dins la Renaixença, com a creador de català literari. Del 25 de setembre de 2023 al 19 de gener de 2024. Els dilluns de 19.35 a 21.05h. Professor Francesc Codina.

Història del Bisbat de Vic

El bisbat de Vic té una posició central a Catalunya. La seva història ressegueix els moments principals en la història del nostre país, des del segle IX fins a l’actualitat i permet copsar la la importància de la presència de l'Església i de la fe cristiana a Catalunya al llarg dels segles. Del 25 de setembre de 2023 al 19 de gener de 2024. Els dijous de 19.35 a 21.05h. Professor Oriol Casellas.

El període d’inscripcions acaba el proper 15 de setembre i les classes comencen el 25 de setembre. Podeu consultar tota l’oferta formativa d’enguany clicant aquí. Per a inscripcions fins el 15 de setembre cal contactar amb Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. o bé per telèfon al 93 886 15 55 (de dilluns a dijous de 4 a 8 de la tarda).

 

Obert el període d'inscripció del curs 2023-2024 a l'ISCRVic

El període de matriculació dels estudis de Grau i Màster en Ciències Religioses pel curs 2023-24 de l'ISCRVic és obert fins el proper divendres dia 15 de setembre. El dilluns 25 de setembre començaran les classes. S’ofereixen assignatures, matèries i cursos oberts a totes aquelles persones interessades en el fet religiós en general, i en el Cristianisme en particular, en relació i diàleg amb les diferents disciplines filosòfiques, humanístiques, teològiques, antropològiques i pedagògiques relacionades, amb modalitat tant per a estudiants oients com ordinaris. Es poden cursar tant al Seminari de Vic, seu de l’ISCRVic, com al Casal de l’Església de Manresa. Podeu consultar tota l’oferta docent clicant aquí.

Tota persona interessada a matricular-se seria convenient formalitzar-la a través del telèfon 93 886 15 55 (de dilluns a dijous de 4 de la tarda a 8 del vespre), per internet en el correu Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. o venint presencialment al Seminari de Vic (Ronda Camprodon, 2).

 

Primera conferència de curs sobre Sant Tomàs d'Aquino

El proper divendres 8 de setembre, a les 20 h., l’ISCRVic organitza el primer acte acadèmic del curs, que tindrà lloc a la sala de recessos del Seminari de Vic. Es tracta d’una conferència que porta per títol “Alguns fonaments filosòfics sobre Déu en Sant Tomàs d’Aquino” i serà pronunciada pel Dr. Manuel Ocampo Ponce, professor investigador a la Universidad Panamericana de Guadalajara (Mèxic). És una de les principals autoritats en l’àmbit hispano-americà sobre Sant Tomàs. L’acte serà presentat pel Dr. Eudald Forment, catedràtic jubilat de Metafísica de la Universitat de Barcelona. L’assistència a l’acte és lliure i oberta a tota persona interessada.

Manuel Ocampo és cirurgià dentista per la Universitat llatinoamericana. Llicenciat en Filosofia per la Universitat La Salle, Mestra en Humanitats i Doctor en Filosofia pel Centre Universitari de la Ciutat de Mèxic en col·laboració científica amb laFondation de Recherches et D´Editions de Philosophie Neohellenique de Atenas, Mestra en Bioética pel Centre d’Estudis i Investigacions de Bioètica; es també Doctor en Filosofía i Lletres per la Universitat Anáhuac del Sud i compta amb un Posdoctorado en Filosofía pel Centre Universitari de la Ciutat de Mèxic a més dels estudis de Teologia, en la Universitat La Salle i  l’InstitutSapientia. Ha rebut nombrosos reconeixements nacionals i internacionals i ésautor de set llibres i més de 100 artíclespublicats a revistes científiques especialitzades i portals d’Europa, Estats Units i Hispano amèrica.

La tesi que defensarà el Dr. Ocampo és que en un ambient com el d'avui, on predomina l’ateisme tan a nivell teòric com pràctic, convé reivindicar un discurs filosòfic, científic, racional, sobre Déu. Des del seu punt de vista, qüestions com ara el fet que Déu existeixi, que sigui u, que sigui intel·ligent, que sigui bo, que sigui creador... no són veritats de fe, sinó veritats de raó. No són “articles de fe”, sinó “preàmbuls de la fe”, que disposen adequadament l’esperit de l’home perquè pugui obrir-se al do sobrenatural de la fe. Aquesta tesi tan clàssica, però al dia d'avui tan agosarada (i, per alguns, fins i tot escandalosa), serà argumentada pel ponent i posteriorment discutida en un col·loqui amb els assistents.

 

Una cinquantena de persones participen a la Seu de Manresa en la Jornada de Primavera de l'ISCRVic sobre la mort i el més enllà

Una cinquantena de persones van participar el passat divendres 16 de juny a la Jornada de Primavera de l'ISCRVic que es va portar a terme a la Sala Gòtica de la Seu de Manresa i que enguany tractava sobre "La mort i el més enllà". La Jornada estava emmarcada en el VI Congrés Nacional de Filosofia que va tenir lloc a Manresa del 15 al 17 de juny.

El programa de la jornada va constar d’intervencions com “La mort i el més enllà en Agustí d’Hipona" a càrrec del Dr. Abel Miró, professor i secretari acadèmic de l’ISCRVic i la Univesitat de Barcelona; “La mort i el més enllà en Sant Tomàs” a càrrec del Dr. Ignacio Guiu, professor titular de Metafísica de la Universitat de Barcelona. “Mort i resurrecció en Guillem d’Ockham i Francisco Suárez”, a càrrec del Dr. Andreu Grau, professor de Filosofia Medieval al Departament de Filosofia de la Universitat de Bacelona; “La mort i el més enllà en Jaume Balmes” a càrrec del Dr. Miguel Candel, professor de filosofia antiga i medieval a la Universitat de Barcelona. I el final de la jornada es portarà a terme un espai de reflexió i conclusions extretes de totes les ponències i compartides amb totes les persones assistents. El Simposi fou presidit pel Dr. Joan Torra, Degà de la Facultat de Teologia de Catalunya i professor de l’ISCRVic. Podeu veure tots els vídeos de les ponències clicant aquí.

El Simposi fou organitzat per l’ISCRVic, en col·laboració amb la secció de filosofia medieval de la Societat Catalana de Filosofia i s’emmarcava dins del del VI Congrés Català de Filosofia.

 

La Jornada de primavera de l'ISCRVic, que tractarà sobre la mort i el més enllà, es farà a la sala gòtica de la Seu de Manresa el dia 16 de juny

La Jornada de primavera de l’ISCRVic d’enguany tractarà sobre "La mort i el més enllà" i se celebrarà el divendres 16 de juny a la Sala Gòtica de la Seu de Manresa. El simposi constarà de quatre ponències que abordaran el tema de la mort des de diversos autors i perspectives. Les ponències es portaran a terme al llarg del matí, de 10 a 12 hores, i a la tarda, de les 15.30 a les 17.30h. El Simposi serà presidit pel Dr. Joan Torra, Degà de la Facultat de Teologia de Catalunya i professor de l’ISCRVic.

El programa de la jornada serà el següent:

10 h. Presentació a càrrec del Dr. Joan Torra, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya.

10.15 a 11 h. La mort i el més enllà en Agustí d'Hipona a càrrec del Dr. Abel Miró, professor i secretari acadèmic de l’ISCRVic i la UB.

11 a 11.45 h. La mort i el més enllà en Sant Tomàs a càrrec del Dr. Ignacio Guiu, professor titular de Metafísica de la UB.

11.45 h. Discussió

15.30 a 16.15 h. Mort i resurrecció en Guillem d'Ockham i Francisco Suárez, a càrrec del Dr. Andreu Grau, professor de Filosofia Medieval al Departament de Filosofia de la UB.

16.15 a 17 h. La mort i el més enllà en Jaume Balmes a càrrec del Dr. Miguel Candel, professor de filosofia antiga i medieval a la UB.

17.00 h. Discussió

17.15 h. Conclusions i clausura del Simposi a càrrec del Dr. Joan Torra de la FTC.

El Simposi és organitzat per l’ISCRVic, en col·laboració amb la secció de filosofia medieval de la Societat Catalana de Filosofia i dins del marc del VI Congrés Català de Filosofia, que tindrà lloc a Manresa els dies 15, 16 i 17 de juny. Per inscriure’s, cal enviar un correu a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. o trucar al 938861555. 

 

 

El professor de l’ISCRVic, Josep M. Masnou presenta a Vic un estudi sobre els canonges de la catedral de Vic dels segles IX al XIII

El divendres, dia 21 d’abril, a les 7 de la tarda, a l’espai de l’Escrivania de la catedral de Vic, tindrà lloc la presentació del llibre La vida canonical al Bisbat de Vic, escrit pel doctor Josep M. Masnou i Pratdesaba, prevere del bisbat de Vic i professor d'Història de l'Església a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic. L’acte comptarà amb les intervencions de Joan Torra i Bitlloch, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya (Ateneu Universitari Sant Pacià – AUSP-) i professor de l'Institut Superior de Ciències Religioses de Vic -ISCRVic-; Ramon Ordeig i Mata (Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic); Martí Aurell i Cardona, del Centre d’Études Supérieures de Civilisation Médiévale de la Universitat de Poitiers (França) i també del mateix autor del llibre, Josep M. Masnou i Pratdesaba. Coorganitzen l'acte l'Institut Superior de Ciències Religioses (ISCRVic), l'AUSP i el Capítol Catedral de Vic.

El llibre de Josep M. Masnou, editat per Sant Pacià Books, és un estudi exhaustiu de tots els canonges de la catedral de Vic documentats des de l’any 886, moment de restauració del bisbat, fins l’any 1230 al final de l’episcopat del bisbe Guillem de Tavertet. L’estudi dels testaments i altra documentació, editada al final del volum, ha permès establir l’evolució de la vida dels canonges al llarg d'aquest període i especialment els canvis que es van produir en el funcionament de la catedral amb l’aplicació de la reforma gregoriana a finals del segle XI.

L’obra posa en relleu la relació que va existir entre la canònica de Vic i la de Sant Pere d'Àger, així com la presència en aquesta comunitat de l’escolàstic Rainier, traslladat a Roma el 1072 i més tard nomenat cardenal, personatge clau en la restauració del bisbat de Tarragona l’any 1091 i, finalment, elegit papa l’any 1099 amb el nom de Pasqual II.

 

L’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic (ISCRVic) col·labora amb una nova conferència sobre el bisbe Torras i Bages

Enguany la conferència anirà a càrrec del Dr. Eudald Forment i Giralt, catedràtic jubilat de Metafísica a la Universitat de Barcelona i tindrà lloc a l’església de l’Oratori de Sant Felip Neri de Vic

Un any més, la Causa de Beatificació del Doctor Torras i Bages organitza —en col·laboració amb l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic (ISCRVic)— la tradicional Conferència Torrasiana, que girarà entorn del tema: Actualitat de Josep Torras i Bages. Molt sovint, s’ha dit que Torras i Bages no és actual perquè és tomista —és a dir, seguidor de la doctrina de Sant Tomàs d’Aquino—; el professor Eudald Forment, en la seva conferència, defensarà exactament el contrari, és a dir, que Torras i Bages és actual precisament perquè és tomista. A continuació compartim una transcripció del resum que el mateix doctor Forment ofereix de la conferència que pronunciarà el pròxim divendres, 10 de febrer a les 8 del vespre a l’església de l’Oratori de Sant Felip Neri de Vic.

Actualitat de Josep Torras i Bages

En la conferència Actualitat de Josep Torras i Bages, es vol evidenciar la seva actualitat en el sentit que és el que necessita el nostre món. Les raons són moltes,  però exposaré la que em sembla més important: el seu coneixement i aplicació del pensament de Sant Tomás, del qual des de jove es va declarar fervent tomista. Per això, analitzaré el seu opuscle Panegírico de Santo Tomás de Aquino, probablement un dels seus escrits més difícils, per ser acadèmic i dirigit a un àmbit d’estudi i d’intel·lectualitat. En ell exposa les causes i conseqüències de la rebel·lió humana a la llei de Déu, que troba en l’idealisme alemany, i, més concretament, en Kant i en la seva «revolució copernicana»

Sobre el problema plantejat per Kant, presenta com a solució la doctrina de Sant Tomàs, que molts altres tomistes no han comprès. També enfront de la filosofia moderna, recordarà la doctrina de la llibertat de l’Aquinat i la seva dependència respecte Déu, que la possibilita amb el seu influx. Només ja per aquestes respostes, Torras i Bages destaca la superioritat de l’Angèlic, perquè és «l’encarnació de tota la humanitat pensadora purgada i vivificada i realçada per la infusió de l’esperit de Crist».

Pot semblar sorprenent que el savi i sant bisbe de Vic, fa més d’un segle, escrivís sobre una situació del món i el seu remei, que es compleix plenament avui dia. La seva potent intel·ligència i la seva gran bondat, potenciades per la gràcia de Déu, li havien permès descobrir els gèrmens dels mals actuals i jutjar-los, per a la seva solució, amb la llum i guia de Sant Tomàs d’Aquino, que, com a home de seny i bon català, tant volia i coneixia.

Dr. Eudald Forment

Eudald Forment (1946, Barcelona) és catedràtic jubilat de Metafísica a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona, d’on va ser professor en actiu i a temps complet des de l’any 1971. Acadèmic ordinari de la Pontificia Accademia Romana di S. Tommaso d’Aquino. Professor visitant de diverses universitats europees i americanes.

Ha impartit 134 cursos i seminaris i 165 conferències. Ha escrit 203 articles en revistes de tot el món, 82 ponències en Actes de Congressos nacionals i internacionals, 140 escrits en altres publicacions, al voltant de 2000 ressenyes de llibres a diverses revistes. Ha dirigit 36 tesis doctorals i prologat 28 llibres de filosofia. Ha col·laborat en 71 obres col·lectives, publicades en diversos països. Convé destacar molt especialment que ha publicat 30 llibres. D’aquests podem destacar-ne els següents: Ser y persona (1982), Persona y modo substancial (1983), Introducción a la Metafísica (1984), El problema de Dios en la Metafísica (1986), Déu i l’home (1987), Filosofía del ser (1988), Lecciones de Metafísica (1992), Historia de la filosofía tomista en la España contemporánea (1998), El personalismo medieval (2002), Filosofía medieval (2004), Santo Tomás de Aquino. El oficio de sabio (2007), Metafísica (2009), Santo Tomás de Aquino. Su vida, su obra y su época (2010), Catecismo de la Suma contra los gentiles, I y II (2015), Sabiduría cristiana. Fe, gracia y libertad (2015). Actualment, posseeix tres llibres en preparació: Sabiduría cristiana. La predestinación y el pecado; Sabiduría tomista. Comentarios a la Suma contra los gentiles de Santo Tomás de Aquino; Vida de Cristo. Exposición de Santo Tomás de Aquino.

L’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic programa al llarg del curs acadèmic un seguit de conferències, jornades, entre altres sumant amb altres entitats de la ciutat per promoure el coneixement i amb un clar accent del camp de les humanitats.

 

L’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic (ISCRVic) ha obert el període de matrícules pel segon quadrimestre

L’ISCRVic ha obert el període de matriculació pels estudis de Grau i Màster en Ciències Religioses del segon quadrimestre del curs 2022-23. Es podrà formalitzar la matrícula fins el proper 26 de gener i el dilluns 6 de febrer començaran les classes. S’ofereixen assignatures, matèries i cursos oberts a totes aquelles persones interessades en el fet religiós en general, i en el Cristianisme en particular, en relació i diàleg amb les diferents disciplines filosòfiques, humanístiques, teològiques, antropològiques i pedagògiques relacionades, amb modalitat tant per a estudiants oients com ordinaris. Es poden cursar tant al Seminari Vic, seu de l’ISCRVic, com al Casal de l’Església de Manresa.

Destacar que l’ISCRVic permet la possibilitat d’inscriure’s a matèries concretes i que per aquest segon quadrimestre es destaca la formació Catedrals i Cultura a l’Occident Cristià impartida per Josep Maria Masnou. Aquesta matèria planteja una reflexió aprofundida sobre la influència que han tingut les catedrals en la configuració a la cultura europea i en l’organització de l’església diocesana. D’altra banda, l’ISCRVic també destaca Els grans monestirs catalans. El monestir de Ripoll” conduïda per Xavier Costa i en la que es proposa una aproximació de la importància i singularitat dels monestirs en l’estructura política, social i religiosa dins del territori català i al llarg de la història.

Es pot descarregar la graella amb l’oferta formativa del curs 2022-23 clicant aquí i el full de matriculació clicant aquí. En la graella d’assignatures hi podeu consultar, a més a més, els cursos de formació permanent del professorat de primària, secundària, batxillerat i cicles formatius reconeguts pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Els/les mestres d’Educació Infantil i Primària poden cursar la DECA (Declaració Eclesiàstica de Competència Acadèmica) per tal d’habilitar-se com a mestres de Religió a l’escola, en un sol curs acadèmic a Vic. També és possible cursar, en l’edició 22-23, alguna de les matèries d’aquesta certificació, al Casal de l’Església de Manresa.

Per més informació poseu-vos en contacte amb Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. , al telèfon 93 886 15 55 o presencialment al Seminari de Vic (Ronda Camprodon, 2), de dilluns a dijous, de 4 a 8 del vespre.