El passat dimecres, dia 14 d'octubre a 2/4 de 8 del vespre, va tenir lloc la inauguració institucional del curs 2020-2021 de l'Institut de Ciències Religioses de Vic, tot i que des del passat 21 de setembre les classes es van iniciar amb tota normalitat i garantint totes les mesures de seguretat. L'acte es celebrà a la sala d'actes Torras i Bages del Seminari Vic i comptà amb la presència del bisbe de Vic, Mons. Romà Casanova.

La ponència, sota el títol, "La petjada del Vivent. Més de cent anys de gestió del Patrimoni Cultural de l'Església a Catalunya" va anar a càrrec de Josep M. Riba, delegat episcopal per al Patrimoni del Bisbat de Vic, director del Museu Episcopal i de L'albergueria.

L'ISCRVic té la seu al mateix Seminari Vic i es tracta d'un organisme, que en el seu objectiu i compromís de diàleg entre la fe i la raó, entre les diferents disciplines humanístiques, pròpies del llegat cultural, i la fe i les creences, té la voluntat de poder compartir coneixement i formació a la ciutadania. A banda de poder cursar un pla integral formatiu (cicles i llicenciatura) també permet cursar assignatures de forma aïllada amb l'objectiu de compartir el "saber" en temàtiques molt diverses i comptant amb un equip docent altament qualificat en cada matèria. Així, professors com Abel Miró, Irene Llop, Joan Torra, Ramon Rial, Marc Sureda, entre altres, proposen temàtiques per aprofundir i conèixer més a fons els àmbits de la filosofia, història, art, religió, etc...

ISCR2020

L'ISCRVic va oferir el primer curs lectiu el 1998-1999. Deu anys més tard, el curs 2008-2009, es va ampliar amb classes impartides al Casal de l'església de Manresa. Més recentment, al maig de 2010, la Santa Seu va acceptar-ne la refundació, seguint la Instrucció Vaticana sobre els Instituts Superiors de Ciències Religioses que va escriure la Congregació per a l'Educació Catòlica, i adaptant-se a l'EEES (Espai Europeu d'Educació Superior), conegut popularment com a Pla Bolonya.

Des del 2011 l'ISCRVic imparteix els estudis complets en Ciències Religioses amb una durada total de cinc anys, distribuïts en un primer cicle o Batxillerat (tres cursos) i un segon cicle o Llicenciatura (dos cursos). Segons la normativa universitària europea vigent, superant el quart curs de l'Institut s'obté alhora el reconeixement del títol civil de Graduat en Ciències Religioses, i amb el cinquè curs, el de Màster en Ciències Religioses.

El segon cicle (Llicenciatura) s'especialitza en Evangeli, Història i Cultura. El seu propòsit és el d'aprofundir en les relacions entre fe i cultura mitjançant l'estudi específic, a més de la teologia i de la Bíblia, de matèries de filosofia, religions comparades i humanitats, amb una especial atenció al llegat cultural medieval de la diòcesi de Vic.


Segueix l’actualitat de l’Institut
en imatges al facebook